Andrei Tarkovsky – 6 dec 2019

Andrei Tarkovski

Tentoonstelling Andrei Tarkovsky in Eye Museum

Andrei Tarkovsky wie kent hem niet? Eerlijk gezegd: ik, vandaar dat ik even begin met wat achtergrondinformatie over de beste man.

Andrei Tarkovsky

Hij wordt algemeen beschouwd als de meest geniale Russische regisseur van zijn generatie. En dan hebben we het over de jaren 60 tot 1986. Uniek aan zijn films zijn de poëtische en visuele kracht. Je wordt er werkelijk in gezogen! Voor Tarkovsky was film een vorm van poëzie. Wellicht dat zijn films daarom een conventioneel plot en een voor de hand liggende dramatische structuur missen. Ook de manier van filmen is uniek. Zo gebruikte hij vaak lange moeilijk camerabewegingen en vertraagde hij beelden. Maar ook zijn kleurgebruik is heel bijzonder. Allemaal facetten die in zijn tijd helemaal niet makkelijk waren. Je zou dus kunnen zeggen dat Tarkovsky zijn tijd ver vooruit was. De beste man is dan ook een legende en inspiratiebron voor velen in de film- en kunstwereld.

Tentoonstelling – Andrei Tarkovsky

De tentoonstelling bij Eye is zo opgezet dat je echt ondergedompeld wordt in zijn oeuvre. De tentoonstelling is een mix tussen prachtige polaroids en foto’s die Andrei Tarkovsky maakte tijdens draaiperiodes. Daarnaast is er ook niet eerder getoond materiaal – uit Tarkovsky prive collectie – in de vorm van brieven en scenario’s. Waar het natuurlijk vooral om draait zijn de filmbeelden. Filmbeelden met een intensiteit waar je u tegen zegt. Het werk van Andrei Tarkovsky kenmerkt zich door de schilderachtige schoonheid van de beelden.

‘If you look for a meaning there is no way it happens.’

Het overbrengen van een bepaalde boodschap is voor Tarkovsky altijd ondergeschikt geweest aan het overbrengen van een emotie. Het enige wat je hier volgens Tarkovsky voor hoeft te doen is je openstellen. Ik kan hier alleen maar aan toevoegen: ga dat zien!

Eye museum

Eye is het enige museum in Nederland voor film en de kunst voor het bewegende beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films, en vele affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven.

Als je hier blij van wordt, dan wil je zeker Amsterdam Light Festival niet missen. 

Open:
Dagelijks 10.00 – 19.00 u
Hoeveel: vanaf € 5,50 met CJP tot € 11,- voor een normaal ticket
Waar: IJpromenade 1
Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*