Eerlijke Koffie in Amsterdam

Koffie in Amsterdam

Eerlijke Koffie in Amsterdam

Amsterdam is natuurlijk vele koffiespots rijk, en iedereen heeft zo zijn/haar favoriete koffietentje. Maar waar in Amsterdam vind je naast heerlijke ook eerlijke koffie?

Gemiddeld drinken we zo’n 3 kopjes koffie per dag. Met zijn allen heeft dit dus best wel een impact. Sta je er wel eens bij stil waar je koffie eigenlijk vandaan komt en hoe de koffie geproduceerd is? We nemen vaak gemakkelijk aan dat het wel snor zit met de productie van ons voedsel. Na het bezoeken van een koffieplantage weet ik dat er in de wereld van koffie nog veel misstanden zijn, en dat er nog een hoop te verbeteren valt.

Wist jij bijvoorbeeld dat in Brazilië nog steeds volop giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? Dit is niet alleen slecht voor de arbeiders – die geen beschermende kleding hebben – maar ook voor de natuur, omdat de bestrijdingsmiddelen gemakkelijk in het grondwater terecht komen. Zo komen mensen die niet op de koffieplantages werken ook in aanraking met de giftige stoffen.

Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen overtuigen kleine koffieboeren op een sluwe manier dat zij deze middelen echt nodig hebben. Ze ‘vergeten’ er alleen bij te zeggen, dat het bijna onmogelijk is om vervolgens weer te produceren zonder deze middelen. De middelen putten de bodem volledig uit, ook wordt de plant sterk afhankelijk van de middelen. Zoals een Colombiaanse koffieboer het uitlegde: “deze planten zijn verslaafd zoals een drugsverslaafde. Als ik ze genoeg geef blijven ze oké functioneren. Als ik ze ineens niks geef, overleeft een groot deel van de planten het niet.” Het duurt jaren voordat de grond weer voedzaam genoeg is, en de planten zelf ‘afgekickt zijn.’

Een ander probleem is dat koffieboeren niet weten wat een eerlijke prijs is voor koffiebonen. Ze hebben geen idee hoeveel wij hier in Europa voor bereid zijn te betalen.

Eerlijke koffiespots in Amsterdam

Scandinavian Embassy

Scandinavian Embassy vormt een perfecte combinatie tussen goede koffie, heerlijk ontbijt en lunch terwijl je geniet van prachtig Scandinavisch design in Amsterdam. Zoals eigenlijk bij alles wat met Scandinavisch design te maken heeft, oogt het simpel maar is het eigenlijk eenvoud tot in de perfectie uitgevoerd. Dit principe hebben ze bij Scandinavian Embassy bij alles doorgevoerd, van de koffie tot de cinnemon rolls tot de ogenschijnlijk simpele gerechten op de kaart.
Scandinavian Embassy heet zo omdat zij ambassadeurs zijn van de Scandinavische roasttechnieken. Naast pure koffie en eten staat duurzaamheid ook hoog in het vaandel bij deze koffiebar.

White Label

Deze koffiebranderij in Amsterdam is naast verdomd goede koffie uniek in zijn openheid. Waar andere branderijen geheim doen over hun bonen en roasttechnieken deelt White Label zijn kennis graag. Bij deze koffietent ligt de focus op kwaliteit, geen wonder dat heel veel andere horecazaken in Amsterdam nu ook hun koffie schenken. Bij de zoektocht naar kwaliteit kwamen zij er achter dat elke schakel voordeel heeft aan duurzaamheid. Kort door de bocht een blij gezonde boer produceert een betere koffieboon en een betere koffieboon betekent lekkerdere koffie.

Back to Black

Back to Black is een Amsterdamse koffiebranderij, bakkerij en koffiebar ineen. Laat ik beginnen bij de essentie, de koffie is voortreffelijk en de baksels hemels! Daarnaast is de setting top. Back to Black is ruim vijf jaar geleden in Amsterdam opgericht door Noortje Vlutters en Inge Bulthuis. Wat ooit begon met het branden van hun eigen koffie uit liefde voor het vakmanschap is nu uitgegroeid tot een duurzame onderneming. Daarnaast stoppen zij niet met duurzaamheid bij koffie. Ook aan de ‘details’ wordt gedacht van schoonmaakmiddel tot energieleverancier, groener kan het haast niet.

Als jij hier blij van werd is dit artikel wellicht ook wat voor je.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*