12 x Erwin Olaf – 22 sept 2019

Samen met Taco Dibbits -hoofddirecteur Rijksmuseum – heeft Erwin Olaf 12 van zijn werken geselecteerd. De elf foto’s en één videoinstallatie worden getoond in combinatie met werken uit de collectie van het Rijksmuseum.

Erwin Olaf slaat moeiteloos een brug tussen heden en verleden. En laat zien dat iedere kunstenaar zichzelf uitdrukt door te spelen met licht en materiaal. Of zoals Olaf het zegt: “Ik herken mezelf in die schilderijen. Het is de innerlijke noodzaak om jezelf uit te drukken. Dat innerlijke onderzoek vind ik het zwaarste, maar ook het leukste.”

De tentoonstelling 12 x Erwin Olaf is ontstaan naar aanleiding van de schenking die Erwin Olaf afgelopen jaar deed. Vorig jaar ontving het museum bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters van de kunstenaar. Het overgrote deel betrof een schenking, daarnaast is een deel aangekocht dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Zo wordt Meisje in het Blauw van Johannes Cornelisz. Verspronck gecombineerd met de foto Hope – Portrait 5 van Erwin Olaf. Het schilderij van Verspronck heeft Erwin om uiteenlopende redenen gekozen. Het meisje kijkt je aan, het is alsof je iemand in de ogen kijkt, terwijl het alleen maar wat streken verf zijn. Het licht dat Verspronck in de ogen aanbracht, heeft een overtuigend effect. Verder is het de stofuitdrukking die hem in dit werk trof. De gelijkenis tussen de werken is treffend: blauw en geel, een meisje en een jonge vrouw. Beide werken hebben in essentie een eenvoudige compositie, er is naast de figuren weinig te zien. Het model op Erwins foto maakte – ongevraagd – het juiste gebaar: de hand die steun zoekt tegen de muur. Zoiets valt niet te regisseren. Volgens Olaf is deze foto, net als het schilderij van Verspronck, het resultaat van het samenspel tussen kunstenaar en model.

Podcast

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een podcast. Daarin spreekt journaliste Janine Abbring met Erwin Olaf over de tentoonstelling en zijn werk. De podcast is vanaf 2 juli te beluisteren via het kanaal In het Rijks in de bekende podcast-apps.

Wanneer: de expositie is dagelijks te zien t/m 22 september 2019
Hoeveel: € 15,- voor volwassenen, € 7,- met CJP en 8,- voor studenten, museumkaart gratis
Waar: Rijksmuseum
Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*