Feast for the Eyes – Foam

Feast for the Eyes

Feast for the Eyes laat de rijke geschiedenis van de voedselfotografie zien – niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek. Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot het symbolische stilleven van Laura Letinsky, van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig.

De food foto’s vliegen je tegenwoordig o.a. via Instagram om de oren. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het nemen van een foto voordat er een hap wordt genomen onderdeel is genomen van de eetervaring. Foto’s van voedsel gaan zelden slechts over eten, voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad.

Tijdens de tentoonstelling Feast for the Eyes wordt door middel van drie thema’s onderzocht hoe eten wordt verbeeld en wat de betekenis ervan kan zijn. Voor Still Life wordt een van de meest populaire genres uit de schilderkunst als uitgangpunt genomen. De foto’s laten zien hoe de kunstenaars zich hebben laten inspireren door het genre en hoe het in de loop van de tijd is veranderd. Around the Table kijkt naar het ritueel dat plaatsvindt rondom eten. Daarnaast gaat het in deze sectie ook over culturele identiteit die wordt gereflecteerd in eten. Tenslotte laat Playing with your Food zien wat het oplevert als humor, spel en ironie gecombineerd worden met voedsel.

Met werk van onder anderen:

Nobuyoshi Araki, Guy Bourdin, Imogen Cunningham, Roe Ethridge, Marion Faller en Hollis Frampton, Rotimi Fani Kayode, Roger Fenton, Peter Fischli and David Weiss, Nan Goldin, Daniel Gordon, Rinko Kawauchi, Russell Lee, Laura Letinsky, Vik Muniz, Nickolas Muray, Martin Parr, Martha Rosler, Ed Ruscha, Cindy Sherman, Stephen Shore, Edward Steichen, Paul Strand, Wolfgang Tillmans, Lorenzo Vitturi, Tim Walker, Andy Warhol, Weegee, Edward Weston, Hank Willis Thomas, en vele anderen.

Datum: Dagelijkst te zien in Foam t/m 3 maart 2019
Prijs: € 11,- of € 7,- met CJP of gratis met museumkaart
Locatie: FOAM
Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*