Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding – EYE

Jan Švankmajer

In de tentoonstelling Jan Švankmajer – The Alchemical Wedding zijn bizarre en duistere films en sculpturen te zien in EYE. Je vindt tot en met 3 maart een grote selectie van zijn tactiele objecten, collages, prenten en sick maps. In de filmzalen worden zijn speelfilms getoond, samen met talks en events.

In de jaren zeventig verbood de Tsjechische censor Švankmajer om nog langer zijn duistere films te maken. Švankmajer is desondanks altijd doorgegaan, ook als beeldend kunstenaar. “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Zijn films schuren aan tegen de werelden van Lewis Carroll (Alice in Wonderland) en Edgar Allan Poe en hebben talloze filmmakers geïnspireerd, van The Quay Brothers tot Terry Gilliam.

Wie is Jan Švankmajer

Jan Švankmajer (Praag, 1934) studeerde van 1950 tot 1954 aan de School voor Toegepaste Kunsten in Praag, en daarna poppenspel aan de Academie voor Podiumkunsten. Tijdens zijn werk in een marionettentheater ontwikkelde hij een voorliefde voor film. Voor zijn eerste korte film The Last Trick (1964), waarin twee goochelaars deelnemen aan een verhitte wedstrijd, gebruikte hij al stop-motion. Hij bleef daarna experimenteren met poppentheater, animatie en avant-garde filmtechnieken, waarmee Švankmajer het animatiegenre zou vernieuwen.

Zijn films, vol erotiek, geweld, driften en droombeelden zijn inmiddels veelvuldig bekroond, onder meer in Cannes en Berlijn, maar zijn werk is lange tijd onbekend gebleven. Van 1972 tot 1979 beperkten de Tsjechische autoriteiten zijn mogelijkheden om films te maken. Hij is wel altijd beeldende kunst blijven maken: sculpturen, tekeningen en de encyclopedische collage Švank-Mayers Bilderlexikon, samengesteld vanaf 1972. Inmiddels wordt Švankmajer gezien als een van de grootste animatiemeesters van deze tijd.

Waarom moet je hierheen?

Omdat je gegarandeerd iets gaat ziet dat je nog nooit eerder hebt gezien. De werken van Jan Švankmajer balanceren op de grens van waanzin en zijn waarschijnlijk hierdoor een inspiratiebron voor velen. Daarnaast wordt hij gezien als een van de grootste animatiemeesters van deze tijd. Dus laat je versteld doen staan en laat je vooral inspireren!

Waar: EYE, IJpromenade 1
Wanneer: tot en met 3 maart 2019 Dagelijks 10.00 – 19.00 u
Hoeveel: € 11,- voor een kaartje of voordeliger met o.a. een CJP kaart
Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*