Noordermarkt Amsterdam

Snuffel 's ochtends rond tussen bergen vintage kleding.

Noordermarkt

Noordermarkt in Amsterdam

Deze markt heeft een rijke geschiedenis, vanaf de zeventiende eeuw komen er al bezoekers op haar af. Door de eeuwen heen werd de markt dagelijks, wekelijks of als jaarmarkt georganiseerd. Tot op de dag van vandaag vervult de Noordermarkt naast een economische ook een sterkte sociale functie in Amsterdam.

Noordermarkt maandag

Elke maandag vindt de Noordermarkt in Amsterdam plaats. Snuffel hier in het ochtenddauw rond tussen de vele verschillende kramen met vintage kledingstukken en brocante. Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het er zien liggen. Van prachtige bont jassen tot enorme hutkoffers die als koffietafel kunnen dienen.

De Noordermarkt op maandag is echt zo’n markt om lekker rond te snuffelen tussen de vintage en tweedehands spulletjes. Met een getrainde  blik liggen de koopjes hier nog voor het oprapen. Wel weet je hier nooit wat je gaat vinden, dus bereid je voor dat je waarschijnlijk heel ergens anders mee thuis komt.

De Noordermarkt vintage editie is compact maar hier door zeker niet minder leuk. Daarnaast loopt de Amsterdamse markt bijna naadloos over in de Westerstraat lappenmarkt. Hier kunnen mensen met naaivaardigheden hun hart op halen bij mooie en vooral goedkope stoffen. Voorheen zag je hier vooral modestudenten, tegenwoordig maken ook steeds meer nieuwe immigranten gebruik van de markt. Ik ben blij dat deze markt en vaardigheid hierdoor niet verloren gaat.

Noordermarkt zaterdag

De Noordermarkt op zaterdag is eind jaren 80 opgericht door een aantal gedreven mensen, die een plek misten om hun biologische en ecologische producten te verkopen. Het plein in de Jordaan bleek de perfecte plek voor de Noordermarkt boerenmarkt. Hier vond begin vorige eeuw namelijk ook al een markt plaats.

Op de Noordermarkt Boerenmarkt vind je alleen maar ecologisch – en dus biologisch – geproduceerde groente/fruit, vlees, zuivel, brood en delicatessen. Kortom alle producten die je op deze markt vindt zijn de crème de la crème, vol van kleur, geur en natuurlijk smaak. En ja daar hangt vaak een duurder prijskaartje aan, maar ja dan heb je ook wel wat.

Tip van Marlies: sla voor al de paddenstoelen kraam niet over, hier kan je zelf paddenstoelen uitkiezen. 

Ecologisch vs biologisch

Ik hoor je denken, ecologisch, biologisch wat is eigenlijk het verschil? Geen paniek! Ik heb het tot de bodem voor je uitgezicht!

Ecologie is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk “Wetenschap van de huishouding”. Een ecologische stroming streeft naar een goede of betere balans tussen de mens en de omgeving. Kortom: een ecologische levensstijl is zo min mogelijk belastend voor het milieu. Verwarrend genoeg worden de termen biologisch en ecologisch worden vaak door elkaar gebruikt. Denk hierbij aan het EKO-keurmerk (van ECOlogisch) die op biologische producten staat.

Bij de productie van biologisch voedsel houden de boeren zoveel mogelijk rekening met milieu en dierenwelzijn. Bij ecologisch gaan de boeren nog een stapje verder door in overeenstemming te zijn met de hele natuurlijke kringloop. Kortom: alles dat ecologisch is, is automatisch biologisch. Maar, niet alles dat biologisch is, is direct ook ecologisch! Zie het zo: In een biologische tuin gaat de voorkeur uit naar natuurlijke mest, maar in een ecologische tuin gebruikt men liever compost dat afkomstig is van het eigen afval.

Benieuwd welke (verborgen) schatten Amsterdam nog meer rijk is? Klik hier voor nog veel meer events en hotspots.

Wanneer: elke maandagochtend van 09:00 tot 13:00 uur en zaterdagochtend van 09:00 – 16:00 uur
Waar: Aan de voet van de Noorderkerk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*