Raquel van Haver – Spirits of the Soil – Stedelijk

Dem smoke abd blaze under Royal regime

Het Stedelijk Museum toont in 6 zalen nieuw werk van de Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver (1989, Bogotá, Colombia). Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling, waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter).

De serie vindt zijn oorsprong in een reis die Raquel in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation. Daar dompelde zij zich onder in de gemeenschappen van de miljoenenstad met het doel verhalen en beelden te verzamelen. Ze sloot vriendschappen met de ‘area boys’ in Lagos Island: losjes georganiseerde bendes van teenagers en straatkinderen. Zij maakte foto’s en schetsen van het leven in deze sociale ruimtes. Hoe men elkaar treft, met elkaar eet en drinkt en de laatste nieuwtjes uitwisselt.

Raquel van Haver
Raquel van Haver – Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

Terug in Amsterdam vormen de foto’s en tekeningen de basis voor een nieuwe serie figuratieve composities onder de titel Spirits of the Soil waarin ervaringen uit Amsterdam (Zuidoost), Zimbabwe, Colombia, Trinidad and Tobago, Cuba, Londen en andere plaatsen met elkaar vermengd raakten. De schilderijen zijn monumentale, collageachtige constructies, laag over laag op jute geschilderd met gips, olieverf, spuitbus, kunststoffen, houtskool, teer, papier, as, mobiele telefoons en haar. Sommige delen van het beeldvlak lijken bijna geboetseerd en groeien uit tot ware reliëfs. Ze vroeg zich af: “hoe dik kan ik gaan met verf?” Nou, het is indrukwekkend dik. Ga maar kijken!

Waar: Stedelijk Museum
Museumplein 10
Wanneer: tot en met 7 april 2019
Met Museumkaart gratis
Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*