Stedelijk Base in het Stedelijk museum

Stedelijk Base

Stedelijk Base is zeker een basis voor moderne kunst. Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. In de collectie zijn vrijwel alle belangrijke stromingen van de 20e- en 21e eeuw vertegenwoordigd. Zowel voor kunst als vormgeving. Kernpunten vormen De Stijl, het Bauhaus, CoBrA, popart, maar ook oudere neo-impressionisme.
Paula Modersohn-Becker
Stedelijk Base begint op niveau -1, waar de ontwikkelingen in de kunst en vormgeving van eind 19e eeuw tot 1980 worden getoond met werk van sleutelfiguren als Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Charley Toorop, Roy Lichtenstein, Ed van der Elsken en Sheila Hicks. Neem dan de roltrap waar de tentoonstelling wordt vervolgd met een spectaculaire installatie van Barbara Kruger en kunst uit de periode 1980 tot heden, met werk van onder anderen Jeff Koons, Anselm Kiefer, Maarten Baas, Nan Goldin en Marlene Dumas.

In Stedelijk Base worden vormgeving en beeldende kunst voor het eerst in de geschiedenis van het museum op grote schaal geïntegreerd getoond. Het resultaat is een mix van schilderijen, meubelen, sieraden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen, accessoires, fotografie, tekeningen, installaties, videokunst, affiches en interieurs.

Het tentoonstellingsontwerp van Stedelijk Base (niveau -1) is ontwikkeld door AMO/Rem Koolhaas in samenwerking met Federico Martelli en biedt een innovatieve presentatiewijze voor de vaste collectie. Lees: licht hellende stalen tentoonstellingswanden. Aan de buitenmuren van de zaal zie je een chronologische volgorde, terwijl in het midden van de zaal een specifiek thema of aspect van de collectie wordt uitgelicht. De indeling van dit eerste deel van STEDELIJK BASE benadrukt de collectie als een netwerk van relaties, in plaats van als een verzameling individuele kunstwerken.

Stedelijk Museum, Museumplein 10
Gratis met Museumkaart
Website
Zie ook het andere item over het Stedelijk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*